woensdag 29 november 2006

Dances with kevin costner

Naast de spiegel boven mijn lavabo hangt een rode affiche het optreden van Hemophiliac, gisteren in de AB, aan te kondigen. Dit is een samenwerkingsverband tussen de grote Jood John Zorn, de machtige Mike Patton en de Japanse Ikue Mori. Ondertussen had John zich al lang en breed bedacht: we kregen gisteren het Moonchild-project te zien.
Reden genoeg voor de Federatie van Belgische Experimentele Jazzkatten (F.B.E.J.) om massaal op te dagen met opvallend veel Franstaligen in de rangen.

Othin Spake mocht de oven voorverwarmen. Een triumviraat van Belgische helden als Teun Verbruggen, Jozef Dumoulin en Mauro Pawlowski. Tussen flarden wietwalm en sigarenrook trokken zij, hoogstwaarschijnlijk zwaar improviserend, ten strijde. Of van leer, daar wil ik van af zijn.
Mauro staat uiteraard hoog in Mijn Top Twee Van Mannen Die Ik Zou Pijpen. De toetsen van Jozef waren misschien nog het meest jazzy van heel de sound maar verdronken soms in het andere lawaai. Teun ranselde zijn drums af als een Kuifje In Amerika meets John Bonham.
Vier kids aan de zijlijn zorgden voor projecties van kosmonauten, koelkasten en supermarktrekeningen, die stiekem poëzie bleken te zijn.

Voor Moonchild had meneer Zorn Mike Patton meegebracht op vocals, Trevor Dunn op bas en Joey Baron op drums. Laatsgenoemd duo speelde een soort geflipte drum&bass met metal-invloeden die door Mike werden aangevuld tot een big band on acid. Hij produceerde verkouden doch sexy junglegeluiden. Een veel bekraste elpee van Gollum die op een zingende zaag speelt.
Zorny had alles gecomponeerd maar liet zich niet zien. Pas in de lang afgedwongen doch korte bisronde toonde hij gelaat en camouflagebroek.
Wanneer je een optreden van anderhalf uur belooft en net iets meer dan een uur speelt, beginnen de Franstalige leden van de Federatie van Belgische Experimentele Jazzkatten (F.B.E.J.) spontaan en en bloc te protesteren, laat dat duidelijk zijn.

Lang geleden dat ik zo weinig heb begrepen van een optreden.

Labels: ,

2 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Ik liet deze ochtend aan Lore een stukje Youth Of Today horen en ze vond dat het wat leek op één van beide bands gisteren. Ik snap dus nog minder van het optreden dan jij.

november 29, 2006 3:35 p.m.  
Blogger Sanne said...

vermeld dat van de top 2 van mannen die je zou pijpen niet als je met mijn mama, mijn broer en mij naar die theaterdinges met mauro gaat

december 16, 2006 4:58 p.m.  

Een reactie posten

<< Home