maandag 25 december 2006

Alertheid & aandacht

Labels:

zaterdag 23 december 2006

Wat het ook moge kosten

Uiteraard heb ik ook nog wat filmpjes gekeken sinds vijf oktober:

In iets mindere mate heb ik ook nog boekjes gelezen sinds vijf oktober.

Pretentious, moi?
Reken maar van yes.

Labels: ,

vrijdag 22 december 2006

De laatste droom

Gisteren in het Stuk de installatie (?) Bonanza van het Belgische (?) collectief Berlin gezien, het derde luik in hun reeks Holoceen, die draait om steden. Het Bonanza in kwestie is niet de legendarische (?) TV-reeks maar een zo goed als verlaten mijnstadje in de staat Colorado. Schattingen over het aantal permanente inwoners variëren tussen vijf en zeven. Omtrent het hoogtepunt van de plaatselijke mijnindustrie was dat twaalf-, vijfentwintig- of veertigduizend man, al naargelang welke bron men gelooft.
Want daar draait het allemaal om: waarheid en de relativiteit ervan. Zeg maar gerust: perspectivisme. De installatie is een documentaire die wordt gedraaid op vijf schermen, waarvan de inhouden soms gelijklopen maar mekaar even goed tegenspreken. Dat wordt ondersteund door een acurate (?) maquette van het stadje. We leren de inwoners kennen als liefhebbers van rust en onthaasting, die Bonanza een oase van gelukzaligheid vinden. Ergens viel zelfs de term "Utopia". Moest Saint Thomas More dit nog meemaken, hij zou gerust een tweede keer geëxecuteerd kunnen worden.
In scherp contrast met de zalige rust wordt de bevolking wel geteisterd door roddels, jaloezie en wildplassen. Tot op het punt dat ze in een proces verzeild geraken dat het officiële bestaan van Bonanza in gevaar kan brengen. Good, clean fun for the entire family.
Minder good en minder clean was de zwelgpartij die erop volgde. De witte wijn hamert nog steeds door in mijn hoofd. Always look on the bright side of life: ik heb mijn fiets terug. Driewerf hoera.

Labels: , ,

donderdag 21 december 2006

Toen was het weesjongetje blij

Labels:

woensdag 20 december 2006

Abrikoos luik beschuit

Mijn klasgenote Jessa Wildemeersch speelde zonet De Nacht Van Margaretha op de zogenaamde Koorzolder van de Romaanse Poort. Een obscuur hoekje in een vaagweg oud gebouw, ideaal voor intiem theater naar een tekst van Kamiel Vanhole.
Margaretha - zeg maar Margot - is historisch bekend als voogd voor de latere Karel V. Theatraal gezien is zij een jonge vrouw, die weet wat ze wil, met een scherp oog voor de relativiteit van begrippen als geluk, vrijheid en huwelijk.
Lekker motief was de granaatappel en de inkt die daar kennelijk van gemaakt kan worden. Subtiel schaduwenspel zei veel. Op de achtergrond weerspiegelde het de kleine geniepige kantjes van de Europese politiek. Op Margaretha's gelaat waren het de wonden, geslagen door haar vader, haar triumviraat van echtgenoten en zelfs de perfide Aristoteles.
Jessa en haar schone ogen hielden het publiek muurvast.

Labels:

zondag 17 december 2006

Leuven heeft je nooit meer teruggezien

Labels:

zaterdag 16 december 2006

Kill your neighbour, fuck his wife

Labels:

vrijdag 15 december 2006

Birds & brats & fragile things


Hermes, aflevering drie van de derde jaargang 2006-2007, pagina 34. Zoek zelf maar uit welk gedicht door mij geschreven is.

Labels:

woensdag 13 december 2006

All is quiet on the western avenue

Heden gaan tegen de muur: alle mensen die het om welke reden dan ook gepast vinden een figuurtje aan hun gevel te bevestigen van de kerstman die hun huis beklimt. Behalve misschien de bewoners van het ene raam waar, vanwege humor of wind, santa zo gedraaid was dat het leek of hij gelyncht werd door de Klu Klux Klan.
Volledig los daarvan moet er dringend een Belgische (punk)groep op het idee komen om The KKK Took My Baby Away van Ramones te coveren als The CCC Took My Baby Away.

Labels: ,

zaterdag 9 december 2006

Still ill willVisie nummer 34 van vrijdag acht december 2006, paginae tien en elf.

Multos respectos, Sananos.

Mijn kippetje heeft het financiële equivalent een tiental bakken duvel gewonnen. Zij zal waarschijnlijk investeren in iets belachelijks als chocolade. Ik had natuurlijk zelf ook kunnen meedoen en winnen. Doch "solidariteit" is geen thema voor een macho pur sang comme moi. U merkt: de Franse lessen are paying off.

Labels:

I am not afraid of you and I will beat your ass

Ik weet zelden waar het lot mij brengt. Dus hoopte ik gisterenavond een receptie te mogen gatecrashen zoals afgelopen woensdag. Gratis whiskey blijft altijd risky. Doch ik weet zelden waar het lot mij brengt. En alzo belande ik gisterenavond achter de toog bij de Belgische-Nederlanse Live VJ Battle Visual Sensations '06/'07. Plaats was uiteraard het Stuk, kader was uiteraar het Internationale Kortfilmfestival Leuven.

Krakoog mocht de avond openen. Hij werd begeleid door DJ SynDrome die ietwat traditionele techno mee had gebracht. Maar techno-kenners mogen het gerust oneens zijn. Vervolgens mocht Arties reageren. Hij werd vergezeld door DJ Kryll, die iets draaide tussen techno en breakcore in. Misschien gabber, maar misschien ook niet. Techno-kenners mogen het gerust oneens zijn.
EyesCream was ongetwijfel het beste tot nu toe. Zij werden begeleid door Easy Company op de draaitafels. Dit team mocht zich achteraf de winnaar noemen. Techno-kenners mogen het gerust oneens zijn. Afsluiter Teknar bracht samen met DJ Dipo (ofzo) het subtielste project van de hele avond. Techno-kenners mogen het gerust oneens zijn. Afsluiter Teknar heeft overigens geen website.

Alle lege plekken werden zorgvuldig opgelost door my main man Jerboa. Ik heb hem nog van een fles plat water voorzien, zeg dat ik het u gezegd heb, dat ik het u gezegd heb. Hij slaagde erin om voordurend van genre te veranderen zonder dat iemand zich eraan stoorde. Hij besloot de avond met Hurricane van Dylan. Petje af.

Labels: , ,

woensdag 6 december 2006

Thou shalt not chill

Ik heb mijn bord gezet en het gevuld met een citaat want citaten zijn belangrijk.

Sinterklaas is een baas.
P: "Sinterklaas is een pimp."
Willie: "Sinterklaas is een homo-pooier. Hij handelt in negers."
Vieze Fur: "Renpieten. Heb ik goeie herinneringen aan. Sinterklaas is vet."
De kerstman is een baas.
Willie: "Vind ik niet zo'n baas als Sinterklaas."
P: "Ik vind dat Nederland gewoon moet kiezen, of voor de kerstman, of voor Sinterklaas. Je moet je op een van beiden richten."
Willie: "Dan ben ik voor Sinterklaas."
P: "Daar gaat het niet zozeer om. Het is dat hele dubbele ouderschap wat gewoon niet opschiet."
Vieze Fur: "Ik vind dat er iets tussen Sinterklaas en kerst in moet komen, iets Islamitisch."

Uit: De Jeugd Van Tegenwoordig: Dom of geniaal? van Heman van der Horst in Oor 12 van december 2005, pagina 50 tot en met 53.

Ongetwijfeld de beste groepsnaam van het moment: The Ik Jan Cremers.

Labels:

vrijdag 1 december 2006

Equating christianity with hostility to all sexuality

Gisteren werd onder de vlag Irony And Beyond het nieuwe nummer van DWB voorgesteld in het Stuk. Mijn fiancée doet stage bij DWB dus moest ik mee. Gelukkig ben ik soepel in die dingen. Vooral als er achteraf een receptie is.
De avond zag er als volgt uit:
 1. Welkomstwoordje door hoofdredacteur Hugo Bousset. In zijn tekst zaten enkele goed voorbereide grapjes, die volledig de mist in gingen.
 2. Psycholoog-dichter Jan Lauwereyns las tien gedichten voor, zodat we konden aftellen naar het einde. Hij debiteerde zijn woorden als een reeks samples, die door herhaling in elkaar overvloeiden. Zijn Nederlands leek aan elkaar te koeken tot Afrikaans.
 3. Performduo Lucas Hirsch en Erik Jan Harmens las in totaal acht gedichten voor. Het IJ blijkt een rivier te zijn in Amsterdam.
 4. Een grijsaard, die Stefan Hertmans bleek te zijn, zei van zichzelf ook een duo te zijn. Hij las een fragment voor uit een toneelstuk dat hij samen met twee andere lieden had geschreven. Het ging over de meest ironisch aanslag ooit. Er doolden personages in rond als Hij Vier en Hij Vier Bis.
 5. Saskia de Coster bracht in Fonzie-uniform een heerlijk tekstje met dito zinnetjes erin verweven. "U staat op haar buik geschreven." "Uw honing kan anderen helpen." "De zelfhulpgroep Zelfhulp." "U bent de beer van Joan." "Men was onpersoonlijk."
 6. Peter Verhelst las tien gedichten voor over zijn adres: Tien Gedichtenstraat 10, 3000 Doonburg.
 7. Hugo Bousset maakt een comeback om iedereen uit te nodigen voor de receptie.
Iedereen was genummerd in pure 1984-stijl. Ik was zeventien. Tomas Vandekerkhove was zesentwintig. Sannetje Sanne was vijftien, tweeënveertig en zestig.
Ikzelf kwam in de loop van de avond tot volgende bedenkingen:

 • Een coffeeshop gaat op in rook.
 • Het duo Tomas en zijn dikke neus.
 • Scarlett Johansson is de bekendste Zuid-Afrikaan sinds Nelson What'shisname. (Iemand had mij verteld dat Scarlett Zuid-Afrikaans was. Dit blijkt niet zo te zijn. Ik blijf echter bij mijn gedachtegang.)
 • Je hersenen werken op volle toeren.
Een zeer geslaagde avond, al was het maar omdat Tomas Vandekerkhove mijn flyer heeft gesigneerd.

Labels: , , ,