zondag 2 november 2008

Zelfmoord in malibu & tarzania

Monza is niet bepaald de minst controversiële band uit onze Vlaamse gouw. Veel heeft te maken met bompa lawijt Stijn Meuris. Heden durf ik gerust uit de kast te komen. G.S. Simonis is best wel fond of Monza. The word "fan" comes zelfs to mind. Eigenlijk ben ik opgegroeid met Monza. Hell, ik ben oud genoeg om de laatste stuiptrekkingen van Noordkaap nog beleefd te hebben.
Eerder genoemde G.S. Simonis vrijdag dus naar de AB voor de première van de Attica! Theatertour!. Wij reizen om te leren. De heren traden aan in keurig grijs en speelden propagandarock in de beste sociaal-realistische traditie. Propagandarock voor een fucked up land, that is.
Bij de eerste helft was het podium uitgerust als een kale fabrieksloods. Die eerste drie kwartier waren gevuld met genoeg goud om menig vals gebit uit te houwen. Monza had zijn nummers aan flarden gekerfd en terug ineen gedraaid tot manische monsters van Frankenstein.

Er werd afgetrapt met een akoestisch Wenen In Wenen. Van God Los werd een bluesy karkas dat nooit meer een meezinger zal zijn. Tenzij Cameleon het speelt en G.S. Simonis bezopen is. Een rauw Attica! en een spetterend Gigant vervolledigden een glorieuze eerste helft.
Bij het tweede deel was het podium al minder schraal uitgerust. Denk aan een vervallen nachtclub tijdens een Praagse zomer. Met Monza als dansorkest! De klemtoon lag meer op de verborgen pareltjes. Met een ijzersterk Als Techniek Faalt, met een claustrofobisch Soms Schrik, met nog veel meer.

In de bisronde werd Het Zou Niet Mogen Zijn gemash-upt met Wat Een Fijne Dag van Raymond. Afgesloten werd met Bijna Niets waarin een sample van Gregory Frateur haperde en Meuris het dan maar overnam.

Het was een macaber feest, een oprecht halloween, zachte heavy metal voor de ziel. Geen best of-show maar een state of the union. Monza is geen gearriveerde dinosaurus. Monza is een groep die nog steeds zoekt naar de juiste weg, die zich waar nodig een pad kapt door de jungle. Monza is een titaan. Monza is een gigant.
Monza is nog nooit zo Monza geweest.

Spijtig dat ze Tanken In Luxemburg niet gespeeld hebben, mijn absolute favoriet van de Attica!-plaat.
(Meer lezen over het Monzaverleden van G.S. Simonis? Klik snel hier!)

Labels: , , ,

3 Comments:

Blogger Phumazz said...

Waar blijft je Arno recensie? Of was je te dronken?

november 03, 2008 1:20 p.m.  
Blogger Alexander said...

Zo denk ik dus ook over Monza en Meuris. Ze zijn echt goed.
Goeie recensie.

november 03, 2008 1:27 p.m.  
Blogger Geert S. Simonis said...

Geduld, professor.
Good things come to those who wait.
Ik was dronken zaterdag. Maar pas om twee uur 's nachts ofzo.
Eerder die avond was Arno dronken genoeg voor ons beiden.

Dank je, Alexander, voor het compliment.

november 03, 2008 1:38 p.m.  

Een reactie posten

<< Home