vrijdag 23 juli 2010

Ik zou niet graag het meisje van san f. yezerskiy willen zijn, hij gedraagt zich als een god

Dag op dag, uur op uur, minuut op minuut: vandaag een jaar geleden lanceerde de welbespraakte filantroop San F. Yezerskiy zijn culturele Marshallplan. De alom gevreesde Joke Schauvliege Challenge 2010.

Diezelfde Joke Schauvliege belde mij in de tempore non suspecto van Mezzo bij monde van haar woordvoerder. Haar verzoek was simpel: of ik haar naam juist wilde schrijven op de website en of ik alsjeblieft een recente foto wilde gebruiken. Braafjes gehoorzaamde ik.

De rebel, die ik op mijn dertiende wilde zijn, is nooit tot bloei gekomen. Gelukkig is "meeloper" mijn middelnaam geworden, dat compenseert. Als eerste strever stak ik mijn vinger op om mij in te schrijven voor Sans Challenge.

Als San morgen van de brug springt, doe ik het ook. Als hij overmorgen het Heilig Land wil bevrijden, zal ik een Latijns kruis op mijn t-shirt naaien en mijn pen ruilen voor een botte bijl. Het woestijnzand rond Damascus zal mijn wapen slijpen.

Voorlopig houd ik mijn pen en noteer ik enige reflecties op het afgelopen jaar. Over het beste stuk kan ik kort zijn: Het leven en de werken van Leopold II, dat stond op voorhand vast. Dan blijven er nog achttien over, zeven meer dan Sans orders vereisten. Ik ben een uitslovertje, het riddertje dat met drie pijlen in zijn bast komt tonen hoe dapper hij was.

Negentien toneelstukken in cijfers: veertien zalen, zes steden en één dorp. Vijf keer met San, zeven keer met Mokkel, vijf keer met andere meisjes en één keer met mijn moeder. Twee dronkenschappen die ik nooit meer zal vergeten, twee katers die pijn deden. Dutje in de auto, in mijn bed, dutje op de trein, op de bus, dutjes galore.

Heel fel dankuwel, San. Het was een goed, een groots, een gouden jaar. Op welke queeste trekken wij morgen? Jeruzalem bevrijden en de graal vinden? Rubber tappen en de sabel van Boudewijn heroveren? Wendy redden van haar Franske? Of toch maar gewoon het rode pluche in voor een avondje toneel?

Labels: , , , , ,