zondag 18 juli 2010

You can't debate geert simonis because it would be like debating a dadaist on why the sugarsnorklefickle 70,300.00 burglefish$ camera

Dag moeder,
Voor elke traan die ik u heb gekost zal ik een uur lang ploeteren tussen kant en wal, in de vlees- noch viswachtzaal die wij, katholieken, het Vagevuur noemen. Rechts van me snurkt een zwerver terwijl hij droomt van een vat bier voor hem alleen. Links van me rookt een zwangere tiener Cubaanse sigaren terwijl haar twee andere kinderen het meubilair molesteren. Ik weet maar al te goed dat zij zich even zeer ergeren aan mij. Één uwer huilepisoden is mij altijd bijgebleven in uiterst vage vorm. Een dikke tien jaar geleden, je wilde naar Frank Boeijen in Lommel en ik weigerde mee te gaan. Je vond geen ander gezelschap en ik begreep niet waarom alleen gaan voor jou geen optie was. Je noemde me ondankbaar en ik volhardde in mijn koppigheid. Ik kende Frank enkel van Koud in mijn hart. Bovendien vond ik hem een oude zak.
Om het met je goed te maken op een manier die er niet echt toe doet, trok ik vrijdag naar de Beleuvenissen alwaar diezelfde Frank Boeijen de Grote Markt mocht entertainen. Deze keer was jij het die niet meewilde. Je vond Leuven te ver en je had gratis tickets voor de eerste dag van Blues Peer. Maak zelf maar een zin met de woorden "loon", "mijn" en "verdiende". Misschien maar goed ook. Met jou door Leuven slenteren heeft altijd iets van naar Amerika zeilen met Christoffel Columbus. De gevolgen zijn niet te overzien en zelf houd je vol dat je in Indië zit. Over scheurbuik, muiterij en sodomie zwijg ik liever. Frank kreeg twee sets op Beleuvenissen. De meeste groepen spelen dan twee maal hetzelfde repertoire of doen twee optredens met minimale verschillen. Niet zo Frank. Hij beschouwde het nadrukkelijk als delen één en twee van Zijn Set. Dat straalde een adelijk soort zelfvertrouwen uit.
Drie nummers ver in de eerst helft dacht ik hem door te hebben. Een voorouder van Marco Borsato maar dan zonder de zee van synthesizers, een soort middle of the road classic pop met niet al te scherp gitaarwerk. Er werden pertang geregeld drie gitaren tegelijk beroerd. In een ontroerend staaltje uniformiteit waren Franks gitaarluitenanten gezamenlijk kaal. (Ik ga u niet vervelen met wat Adorno daarover zou zeggen, moeder.) Tijdens Tot bloedens toe mochten de heren met het glimmend hoofd vlak na elkaar soleren en even overviel mij het gevoel dat ik die dikke tien jaar geleden mee had moeten gaan naar Lommel. Vervolgens wisselde Frank het geweer van schouder en brancht hij enkele nummers met enkel pianobegeleiding. De rest van het eerste uur kabbelde voort. Ik kreeg niets bekends te horen, de hits werden opgespaard voor deel twee.
Het plan was echter naar Milk Inc. te trekken op de Oude Markt. Ik heb Regi Penxten ooit beloofd hem uit te checken en op Werchter vorig jaar was het er niet van gekomen. Just my luck: Oude Markt hardstikke volzet. Mijn gezelschap koos vervolgens voor Kate Ryan op de Vismarkt. Na twee nummers was ik haar beu en vluchte ik naar Frank Boeijen 2.0. Ik werd onthaald met Koud in mijn hart. Ik heb het tweede deel uitgezeten maar ik heb verdacht veel gegeeuwd, rondgekeken, de tijd gecheckt, gesocialised met een bevriende Nederlander. Het publiek dronk gretig van wat Frank schonk maar het was niet mijn kopje thee. De hits kwamen in de bissen: Suzanne, Kronenburg Park, Paradijs.
De conclusie is makkelijk, al te makkelijk en laf, al te laf: Frank Boeijen liet mij koud in mijn hart. Maar door hem nu volledig te ondergaan, heb ik mijn ziel wit gewassen als was het een dikke buidel drugsgeld. Mijn schuldgevoel omtrend jouw huilbui mag vervagen. Hopelijk doet het dat ook. Een dikke tien jaar geleden was ik te koppig om naar Frank Boeijen te gaan. Nu ging ik en voelde ik mij gesterkt in mijn weigering van toen. Over nog een dikke tien jaar geef ik Frank een tweede kans, moeder. Misschien zal hij mij dan raken. Misschien zal ik hem dan begrijpen. Misschien ga jij dan mee.

Labels: , , , ,