donderdag 7 oktober 2010

Een penny per week per neger lijkt me billijk

De moeder van de moeder van mijn moeder had de honderd gehaald. Dat gaf haar genoeg nieuwswaarde om geïnterviewd te worden door TV Limburg. De videoband verzamelt stof in Wijchmaal maar de beelden zitten helder in mijn hoofd. Dat ze in de krant heeft gelezen over een gezinsdrama. Verwondering want "dat was vroeger niet zo."

Gisteren zag ik in de Leuvense schouwburg Koning Leopolds alleenspraak van 't Arsenaal. Met eenzelfde verwondering grasduinde Rik Van Uffelen alias le bon roi Leo door de aanklachten van zijn tegenstanders. Allemaal laster ook al is het allemaal waar. Als je zoiets zegt over een koning is het laster. Erg scherp of diep was het stuk nergens. Net toen ik dacht dat Rik met een steen ging gooien, hief hij een gedicht aan.

Ik loop al jaren te verkondigen dat Het leven en de werken van Leopold II het beste toneelstuk is dat ik ooit heb gezien. Misschien is Koning Leopolds alleenspraak het slechtste toneelstuk dat ik ooit heb gezien. Noem dat gerust een boutade. Ook al heb ik eigenlijk geen idee wat een boutade net is. Toen na een krap uur het licht aanging was ik verbaasd dat het al gedaan was en blij dat ik naar huis mocht.

Een dag eerder zag ik in Museum M de tentoonstelling Mayombe - Meesters van de Magie. Stukken die honderd jaar geleden op verzoek van de universiteit uit Congo zijn gestuurd door missionarissen als Leo Bittremieux. Stukken die anno Leuven Vlaams verspreid zijn over Leuven en Louvain-la-Neuve. Stukken die nu eenmalig herenigd zijn en uitgebreid met hulp van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika van Tervuren. Stukken die mij de vraag stellen of die kolonisatie wel zo slecht was als altijd wordt beweerd.

Zal ik voor het antwoord een allerlaatste maal te rade gaan bij Dré Steemans? "Tijdens de avondbezinning mochten we in de Bijbel lezen, in het Oude of het Nieuwe Testament of in het missietijdschrift. Ik heb daar dikwijls over de Congo gelezen, maar dan wel over Jef Geeraerts zijn Congo. Ik had een van zijn Gangreen-boeken verstopt in de kaft van het Nieuwe Testament. Ik heb daar in de kapel de meest wilde, opwindende negerinnenpassages gelezen."

Toen mijn overgrootmoeder werd geboren, leefde Leopold II nog. Toen mijn overgrootmoeder stierf, leefde Felice nog. Sic transit gloria mundi.

Labels: , ,