maandag 25 oktober 2010

Harvard aan de dijle

(Een kort proevertje uit mijn weldra te verschijnen mémoires Poentje is slang voor vagijntje. Laat het smaken.)

Platenwinkel JJ Records in de Parijsstraat is het muzikale geweten van Leuven. De eerste cd, die wij er kochten, was Hidros 3 (For Patti Smith) van Mats Gustafsson en Sonic Youth. De voorlopig laatste was Caution van Hot Water Music.


Zaterdag vierde JJ Records zijn dertigste verjaardag met instore optredens van Marble Sounds en Isbells. Door een mooi toeval bereikte Zeal, het label van beide groepen, net de gezegende leeftijd van tien jaar. Naast muziek waren er gratis drank en gratis plaatjes. Een bijzonder mooie seven inch split single van – jawel – Marble Sounds en Isbells. Wit vinyl, jongens, we kwamen bijna klaar in onze broek.


Eens afgekoeld bestelden wij een Barbar en legden ons oor te luisteren. Marble Sounds vertolkt normaliter een haast monastische ingetogenheid met een elektronisch randje. Dat randje was zaterdag door de akoestische opstelling afwezig. Een Deens meisje dat toevallig in ons gezelschap was verzeild geraakt, omschreef Marble Sounds als “very down to earth”. We spraken haar niet tegen.

Wel vertelden we haar over Will Tura, een bekende Belgische rockgroep die epische gitaren combineert met waanzin en Nederlandstalige teksten. Wij zijn als zwanzer in de wieg gelegd. Wij zullen als zwanzer in het graf gelegd worden. Het kan ook aan de Barbar gelegen hebben.


Voor Isbells was het net dat tikje meer drummen in de winkel. De groep was zijn achtergrondzangeres kwijtgeraakt in Antwerpen. Tijdens As long as it takes werd zij adequaat vervangen door het vijfjarige dochtertje van frontman Gaëtan Vandewoude. De hele winkel smolt een beetje. Ze zijn er nu nog bezig Deense tranen op te dweilen.


Ergens zong Vandewoude: “I can't change the world with melodies, but I'll try.” We hopen dat hij het nog jaren gaat proberen. Toen de stemmen waren weggestorven en gitaren ingepakt, sloften naar onze schrijftafel. Met Caution van Hot Water Music op de achtergrond tikten we dit tekstje uit.

JJ Records, nog dertig jaar erbij!

Labels: , , ,