woensdag 29 december 2010

Money can't buy life

Zullen we het tussen schuld, boete, misdaad en straf door even maar, heel even maar hebben over illegaal downloaden? Mijn broer downloadt tegenwoordig via BitTorrent. Dat levert hem muziek op per discografie. Het levenswerk van deze of gene artiest inclusief alle ep's, b-kantjes, demo's, bootlegs en vies ondergoed. Zelf bezig ik nu en dan Soulseek. Dat levert mij muziek op per plaat: het kunstwerk an sich, liederen in context.

Vroeger gebruikte ik Kazaa. Dat was downloaden per liedje en desgewenst de plaat zelf maar samenleggen als een puzzel van tien à vijftien stukjes. Op die manier kwam niet elke lied uit dezelfde bron en dat vloekte wel eens. Mijn exemplaar van Greendale van Neil Young bestaat voor de helft uit liveopnames. Ik heb altijd gedacht dat mijn al even illegale exemplaar van Trout mask replica een soortgelijk probleem kende. Er zitten vreemde klikken in het gedicht The dust blows forward 'n' the dust blows back. Ik ging ervan uit dat de mp3 geript was van een lp.

Nu vernam ik echter uit het Beefheart-in memoriam van The village voice dat de Kapitein die tekst regel per regel heeft ingesproken. Het geklik is het aan- en uitzetten van de taperecorder. Ik dank Onze Lieve Heer en Zijn plaatsvervanger hier op Aarde dat die plaat zo ondoorgrondelijk is dat deze opheldering niet voor ontluistering zorgt.

Ik las ooit dat John Frusciante in zijn tienerjaren elke ochtend naar Trout mask replica luisterde als garantie voor een dag vol creativiteit. Ik heb het geprobeerd. Ik heb het drie dagen geprobeerd en ben toen overgeschakeld op easy listening. Illegaal gedownloade easy listening.

Labels: ,