woensdag 4 mei 2011

I come from Brooklyn 'cause that's where I'm from

Over meisjes gesproken: er stapte een meisje met een handtas in de vorm van Bobby Milou van Kuifje Tintin op de bus toen ik terugkwam van het ziekenhuis. Daar had ik plasma gegeven en met de naald in de arm in De Standaard gelezen over het verschijnen van het Groot Woordenboek Afrikaans en Nederlands. Dixit samensteller professor Willy Martin: "Afrikaans is amper Nederlands. En ik gebruik met opzet "amper". In het Nederlands betekent amper nauwelijks, in het Afrikaans bijna."

Over Afrikaans gesproken: gisterdag ben ik naar Jack Parow in Het Depot wezen kijken. De hiphoppende hilbilly met het grote petje kwam traag op gang. Toen werd het zomer en verscheen een drumster in bikini op het podium. Een kwartier later hadden we het hitje Cooler as ekke achter de rug en was het vet van de soep.

Over hiphop gesproken: naar aanleiding van Hot sauce committee part two van de Beastie Boys lees ik overal dat hun vorige plaat, het instrumentale The mix-up, niet echt meetelde en dat hun voorlaatste To the 5 boroughs een lauw onthaalde sof was. Nu is To the 5 borroughs op Licensed to ill na mijn favo Beastieplaat. Bovendien staat het mij voor dat die destijds wel op positieve reviews kon rekenen. Ken ik niets van muziek of is er sprake van geschiedvervalsing?

Over geschiedvervalsing gesproken: traag beklom de rouwstoet het steile pad naar het kerkhof. Halverwege kruiste ze een klasje kinderen op weg naar de turnles. Een leerkracht maande aan tot stilte. Kinderen die niet begrepen maar wel gehoorzaamden. Tussen het kleine kerkje en een grote struik lag het graf van private A. Topp. Negentien jaar. Gestorven 1 juni 1940. Een vreemd tijdstip om als geallieerd soldaat te sterven op die plek. Een vreemde leeftijd om te sterven om het even waar. Op de koffietafel dronk ik slecht getapte pinten terwijl iemand tegenover me verklaarde dat het "fucking tachtig euro” koste om zijn wagen vol te tanken. Het leek totaal niet op Terug naar Oosterdonk.

Labels: , , ,